De azi consum.. polen uscat!

2:52 pm

Blogosfera e plina de polenul crud de la Apiland si pentru ca inca nu mi l-am luat, am gasit un substituent in Kaufland - polenul granule adica polenul uscatBorcanelul so cute de la Albina Carpatina (110 g) a costat numai 12 lei, iar acum sa va povestesc putin despre el, vreti?
Image and video hosting by TinyPic
Adunat de albine, polenul este o sursa importanta de proteine - el cuprinde toti aminoacizii esentiali (calitate pe care alte alimente proteice o indeplinesc doar partial), iar pe langa acestia, polenul contine si o serie de enzime, lipide, glucide, vitamine si minerale. Mai mult de atat, polenul are un continut de grasimi foarte scazut, ceea ce il face foarte util si in diete - polenul contine cu 50% mai multe proteine decat carnea de vita. De asemenea, contine mai multi aminoacizi esentiali decat ouale sau produsele lactate.

Granulele de polen au culori diferite si asta datorita plantelor variate de la care provin. Polenul este adunat din mai multe flori, pe picioarele albinelor, care il aduc apoi in stup. Apicultorii recolteaza polenul printr-o metoda simpla: la intrarea in stup ei pun un colector de polen prin care albinele nu pot intra decat daca descarca grauntele de polen, care astfel cade intr-un colector. Apicultorul aduna polenul si ori il pune la congelat obtinand asa numitul "polen crud", ori il lasa sa se usuce obtinand polenul granule. Polenul crud este considerat net superior celui uscat deoarece prin uscare polenul isi pierde nu doar din apa, ci si din uleiurile volatile si din principiile active. Ei bine, poate va intrebati ce rost mai are sa iei polen uscat. Pai.. chiar si consumul de polen uscat este benefic, cel mai important fiind cum anume se consuma polenul.
Image and video hosting by TinyPic
Pentru ce este bun polenul? Va zic pe scurt:
- este considerat antibacterian, antidepresiv, antiinflamator, antitoxic, antianemic, etc.
- intareste vasele capilare, ajuta inima si fortifica sistemul imunitar.
- energizant in perioade de efort intelectual.
- poate fi folosit in diete ca sursa vegetala de proteine pentru a stimula activitatea musculara.
- este recomandat sportivilor si tuturor persoanelor care desfasoara activitati fizice.
- este recomandat si pentru copiii in crestere.
*Polenul este contraindicat celor care sufera de obezitate, exces de colesterol si lipide in sange, diabet zaharat si, bineinteles, persoanelor alergice la polen. Inainte sa va apucati de cura, este bine sa va informati cat mai mult de pe Internet.
Image and video hosting by TinyPic
Este bine de stiut ca polenul granulat (granulele de polen uscat) se pastreaza maximum 12 luni (de preferinta 6) in borcane de sticla inchise ermetic pentru a nu se umezi (polenul umed este toxic) si pentru a nu dezvolta acarieni.
Persoanelor care vor sa inceapa pentru prima data o cura cu granule de polen, le este recomandat sa inceapa cu o lingurita de produs, dimineata. Pentru a usura absorbtia in tubul digestiv, granulele de polen trebuiesc dizolvate in apa cu suc de lamaie, intr-un suc fresh, iaurt, sana, kefir sau bors. Timp de 8 zile se ia o lingurita rasa de polen, ca mai apoi, in urmatoarele 7 zile, cantitatea sa se mareasca, luandu-se cate o lingurita cu varf de polen. In cea de-a treia saptamana se ia cate o lingura rasa de polen, iar din cea de-a 21-a zi se va lua, pana la terminarea curei, o lingura cu varf. Cura dureaza aproximativ 2 luni.

Sa va spun ca polenul miroase foarte yummy, miroase a dulce. Nu stiu cum sa va explic acest "miroase dulce" dar sper ca intelegeti. Are gust cam amarui si de aceea am hotarat sa il iau cu iaurt. Adica il las vreo 10 minute in iaurt si abia apoi mananc. A, si ar fi recomandat ca aceasta cura sa fie facuta de 2 ori pe an - primavara si toamna pentru ca administrarea indelungata, fara pauze, poate provoca tulburari hormonale.

Voi ce spuneti? Ati incercat cura cu polen? Daca nu, vreti sa o incercati?

Kisses,

You Might Also Like

0 comentarii

Subscribe